Вхід тільки в масці і з супроводом: як працюють кафе і ресторани з 5 червня

МОЗ встановив правила як для співробітників закладів, так і для клієнтів

В Україні в рамках ослаблення умов карантину з 5 червня дозволять ресторанам і кафе приймати відвідувачів в приміщеннях. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів України на засіданні 3 червня.

Працювати зали закладів громадського харчування зможуть тільки за умови дотримання протиепідемічних заходів. Вимоги прописані в постанові Міністерства охорони здоров'я.

Зокрема:

  • відстань між столиками має бути не менше 1,5 метра;
  • за одним столиком зможуть розташуватися на більше чотирьох осіб (без урахування дітей до 14 років);
  • меню або розміщується на вході, або має бути зроблено з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Ще один варіант – одноразові меню;
  • використовувати багаторазовий посуд можна, тільки якщо є можливість мити його при високій температурі в посудомийній машині;
  • столові прилади повинні бути в індивідуальних упаковках;
  • співробітники повинні проходити перевірку температури тіла перед початком роботи. Якщо температура вище 37,2 або є симптоми ГРВІ, працювати такому співробітнику не можна;
  • на вході має бути організовано місце для обробки рук антисептиком;
  • біля місць скупчення людей на підлозі повинна бути розмітка – для дотримання в черзі дистанції не менше 1,5 метра.

Також встановлено правила для відвідувачів:

  • потрібно обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
  • обов'язково дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
  • заходити і пересуватися територією кафе чи ресторану можна тільки в масці, а ось сидіти за столом можна без неї;
  • не можна самостійно заходити до закладу – без супроводу працівника ресторану;
  • забороняється стояти в черзі всередині ресторану (в т.ч. у санвузол).

Читайте також:Зеленський в Хмельницькому прогулявся центром і заглянув у кафе (фото)

При цьому не працюватимуть дитячі кімнати і зони самообслуговування. Готувати страви на відкритих кухнях також забороняється. Крім того, в закладах не можна проводити свята, банкети, майстер-класи та будь-які публічні заходи за участю більше 10 осіб.

Адміністрація закладу повинна забезпечити:

  • наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і співробітників не рідше ніж кожні дві години, а також перед початком і наприкінці зміни;
  • централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни.

Як відомо, карантин в Україні продовжили до 22 червня, проте обмеження поступово знімають. Кафе і ресторани ще з 11 травня отримали право відкривати літні майданчики під відкритим небом і працювати на винос. А з 13 травня Кабінет міністрів послабив і ці обмеження – дозволив роботу "літників" під навісами або на верандах, а також збільшив ліміт на кількість відвідувачів за столиками (чотири особи замість двох).

Новини компаній
11:00, 15 листопада